Välkommen Familjen Gravid Bilder Ivar På gång Resor
Asien |

 

 

Egypten

Egypten, Hurghada 17-24 oktober 2003

 

Oj, oj, oj vilka visioner vi hade inför denna semester! Eller ja, det var väl jag mest som hade stora planer på hur mycket vi skulle hinna under våran vecka i Egypten. Ni förstår, man blir lite bortskämd när man har varit på en semester som vara i närmare 6 veckor... på något sätt vill inte tiden räcka till när man helt plötsligt "bara" har en vecka på sig att hinna med "allt".  Men problemet med att hinna med allt löste sig mycket fort kan jag lova!

När man är i Hurghada så vore det en skam att inte prova dykningen där, så sagt och gjort, redan dagen efter att vi anlänt åkte vi ut med Colona Divers (vi hade redan bokat hemifrån denna tur, fungerade utmärkt!) och efter första dykte var  tankar som Kairo, pyramiderna i Giza, Luxor och Nilen som bortblåsta! Sådana planer existerade inte längre, i varken mitt huvud eller Jannes (fast jag tror aldrig att han hade sådana planer haha)! Utan det blev en ren dyksemester! Så eftersom vi inte gjorde något annat än dök oss igenom denna vecka så får jag väl hänvisa till  sidan Dykning där ni kan läsa om alla fantastiska dyk vi gjorde i Hurghada.

Men för att återgå lite till själva Hurghada så är det, enligt oss, ingen vacker stad! 4 mil lång med fläckar av "stadsdelar" - ingen stad man promenerar igenom eller strosar runt i. Och det gör man inte bara för att den är 4 mil lång utan för att man blir vansinnig ungefär efter 50 meter. Har aldrig vart med om så många påträngande försäljare och ALLA vill lura en, det är rätt klart rätt fort! Det är jobbigt och förstör tyvärr halva nöjet med ens semester. Jag har inget emot när folk pratar och så men när man förstår att dom bara är ute efter att lura en blir jag arg och då har man ingen lust ens en gång att vara trevlig! Men det fick gå och vi gjorde ju inte så mycket på kvällarna heller mer än att gå ut och äta en bit och så. Däremot måste jag säga att dom restaurangerna vi åt på höll mycket hög klass. God och billigt mat, inte blev vi magsjuka heller. Visserligen hade vi tagit innan vi reste till Asien dukoral skydd (som vara i 6 månader). Tipset är: Ät det som ser gott ut och luktar gott, det klarar du dig rätt långt på! En rolig grej som verkar vara rätt vanligt (enligt flera vi pratade med) är att hotellstädarna gör figurer åt en med handdukarna. Så när man kom hem på em/kvällen från dykningen så vara man lite förväntansfull för att se vad för formation dom hade hittat på denna gång - jätteskoj!

 

Slutligen några tips: Alla förväntar/kräver att du ska ge dricks - från bagageincheckarna på flygplatsen till bartendern, samt att dom gärna uppfinner "tjänster" som man inte ens visste existerade, bara för att få dricks! Vi gav enbart till som vi tyckte förtjänade det, t.ex. hotellstädarna. Men ger du inte dricks så kan du få se ett och annat tjurigt och argt fejs. Ska du åka med dom vita minibussarna (som fungerar som lokaltrafik typ) någonstans betala inte mera än 1 EGP per person, annars har du blivit lurad! Men var medveten om du kliver in själv i en minibuss så kan denna minibuss bli taxi under resans gång och då vill chauffören ha mera pengar av dig eftersom han anser att han förlorar på att "bara" köra dig. Men det gäller fortfarande 1 EGP per person i detta läge. Vi blev lurade på detta sättet första gången (och enda gången) vi åkte minibuss och det är lättare sagt än gjort att stå på sig för herregud vad dom kan tjata!!! Sen, ha hög solskyddsfaktor med er - solen är stark och den kommer med 99,9% säkerhet skinna under hela vistelsen. Vi fick berättat för oss att dom senaste fyra åren hade det regnat en halv dag - så det är rätt sol säkert så att säga! Sen så kan jag tipsa, även om man inte dyker, följa med antigen en badbåt eller dykbåt. Du slipper trängseln på hotellets strand (alla hotell har privata stränder) och har istället chansen att komma ut till jättefina ställen med båt. Snorkla är nästan (nästan) lika skoj som dykning i tropiska vatten... du har chans att se så himla mycket även om du inte dyker. Jag snorkla lite mellan två dyk en av dagarna och såg en stor blå prickig rocka och den otroligt mysiga och enorma Napoleon + annat smått och gott, så jag kan verkligen rekommendera badbåtarna! Om inte annat så slipper man trängas med en miljon ryssar på den privata stranden... Alla våra dyk gjorde vi med Colona Divers och kan verkligen rekommendera detta dykcenter. Jättetrevlig och rolig personal, många är skandinaviska/svenskar vilket också underlättar en del. All personal på båtarna är urgulliga och kockarna gör otroligt god mat! Colona kommer vi helt klart att dyka med igen när vi åker till Egypten nästa gång.

Vi åkte med Detur till Egypten/Hurghada och vi kan inte säga något annat än att det fungerade jättebra med dom.  Åkte ospecat och hamnade på ett stort, fint hotell med pool, restauranger, affärer och så mitt i gamla delens city så allt fungerade mycket bra! Första gången vi åkte med Detur och det blir säkert inte sista.

 

 

 

 

 

Välkommen | Familjen | Gravid | Bilder | Ivar | På gång | Resor